Vad är hälsa?

ätatränaväga

Hälsosoffan. Varför valde jag att kalla bloggen för det? Är jag hälsosam? Knappast. Eller är jag?

Vad är hälsa egentligen?

Hälsofixeringen: Äta lagom av allt, träna mer än alla andra, se ut som en fitnessguldmedajör och stressa mindre. Vänta.. äta perfekt, träna överdrivet, ha ett orealistisk ideal… och stressa mindre?! Om det är något som stressar upp oss är det dessa “hälsosamma” tips och råden som dyker upp ÖVERALLT.

För mig handlar inte hälsa om att äta på ett visst sätt, träna på ett visst sätt eller se ut på ett visst sätt. Jag tycker hälsa bör vara jämställt med att må bra.

Sedan kan sund kost, motion och återhämtning vara faktorer som ökar välbefinnandet hos alla människor. Likt som sömn, luft och social samvaro är det betydande faktorer. Är kost, träning och kroppssammansättning viktigare? Att andas är nog det viktigaste trots allt – och gör vi verkligen det, jag menar, ordentligt? På riktigt!

Med allt det vi bär runt på är det nog få som verkligen andas. Och som de flesta förstår; andas vi inte, så lever vi inte. Fundera nu, om du verkligen andas – om du verkligen lever…

Förmodligen inte. Det gör nog inte jag heller, för det mesta. Men jag skulle nog vilja – vill inte du?

Jag, likt väl som ni, påverkas av det prestationssamhälle som vuxit fram i västvärlden. Jag vill gärna vara bäst, och ger allt för att bli det. Men ack vad jag faller. När jag inte orkar. För det gör jag inte längre. En gång i tiden hade jag så mycket energi att det alltid verkade gå att klämma ur lite till, någonting mer att göra, att hinna med, att bli bättre på. Äta så nyttigt som möjligt, träna mer än alla andra, bli starkast, vara smalast, orka mest…

Det är inte fel med att vara driven. Men för varför vill du uppnå de saker du gör? Är det för att visa, visa för dig själv, och alla andra, att du duger? Visa för alla att du inte alls är så misslyckad som du innerst inne tror? Var ärlig nu.. varför gör du de saker du gör? Är det för att de får dig att må bra – oavsett om du är bäst eller inte?

Har ni inte någonsin fundera över varför vi äter så mycket skit? Varför vi rör på oss för lite? Varför vi en efter en springer in i den berömda väggen? Vi mår inte bra.

Varför? Jo, här kommer svaret till er: vi lever inte fullt ut! Vi vandrar i skuggan av det vi tror att samhället förväntar sig av oss. Gör du verkligen det du vill och mår bra av i livet? Gör du det?

Jag gör inte det. Jag gör en del saker som får mig att må bra, men också en hel del som får mig att må dåligt. Oavsett, det mesta som jag gör har nog med prestation att göra. De saker jag presterar bra på – får mig att må bra. Det som går sämre – mår jag sämre av. Och där någon stans, bland dessa saker får jag ett kvitto på mitt värde som person, och min lycka i livet. Hur jävla fucked up är inte det?!

Jag har fallit in i prestationsfällan.

Hur ska man inte göra det när hela ens omvärld också lider av prestationssyndromet? Kan man verkligen låta bli att smittas? Är det möjligt att välja en annan väg? Ett annat liv?

Är det möjligt att inte fokusera på att äta nyttigt, träna rätt, se “fit” ut, inte stressa och istället bara andas och leva fullt ut?

Ja, men första steget är att veta vad man gör när man inte gör saker för att prestera.

Där finner vi svaret för vad som är hälsa.