Vad är framgång?

I morse fick jag bli påmind om vad framgång egentligen är. Det är lätt att glömma bort i detta extrema kapitalistsamhälle vi lever i. Missta mig nu inte för någon antikapitalist. Jag själv tycker det kan vara oerhört förgyllande i vardagen att tjäna pengar. Däremot förespråkar jag en balans i allt vi företar oss, och dagens samhälle infinner sig i en avsevärd obalans mellan pengar och hälsa.

Vi har länge trott att pengar är nyckeln till framgång, vilket inte är så konstigt när det är en sådan pass dominerande faktor som det är av idag. Jag tror ändå att människan behöver anpassa sig till det existerande samhället för att underlätta överlevnad. Sålunda ja, pengar är viktigt, men det är inte siffrorna på kontot som avgör om vi levt ett framgångsrikt liv eller inte.

Vad vore pengar värt i ett liv avsaknad av glädje?

Det är inte svårt att tjäna pengar – egentligen. Frågan är bara på vilken bekostnad vi ska göra det och hur mycket av vårt välbefinnande är det värt att uppoffra.

IMG_4187red

Jag tänker inte sitta här bakom min datorskärm och hävda att vi ska kasta alla pengar i sjön och endast göra saker som får oss att må bra. Jag tror att en viss ekonomisk trygghet också är en viktig faktor för att kunna upprätthålla ett någorlunda stabilt välbefinnande. Dock tror jag att vi i många fall blir lurad av pengarnas värde och tror att det är pengarna i sig som kommer göra oss lyckliga, även jag själv har hamnat i denna fälla. Men nej, framgång handlar inte om hur mycket pengar vi har, utan hur pass lyckliga vi faktiskt är medan vi lever.

En stor anledning till att vi väljer att se pengar som lycka är att det är enkelt. Det är ett enkelt svar på en komplex fråga. För att veta vad som egentligen gör en lycklig är knappas lika simpelt och saker som känns svåra att greppa tag i undviker vi gärna, speciellt om det finns ett enklare svar tillhands.

I yngre ålder hade jag kanske imponerats av en fet plånbok, men av idag värdesätter jag en hälsosam livsstil betydligt högre. Det är inte svårt att tjäna pengar – det är svåra är att må bra.