Kloka ord inför årets träning

Här om dagen stötte jag på en inspirerande artikel på tyngre.se som jag gärna vill sprida vidare. Jag tycker den bjuder på sunda synsätt inför det kommande året gällande träning – jag hade inte kunnat skriva det bättre själv!

Nedan följer ett utdrag ut artikeln (klicka här eller på bilden för att läsa den).

tyngreträning

Framför allt är den här första punkten så otroligt viktig. Tränings ska vara roligt! Och som författaren Viktor skriver så finns det så enormt många sätt att utföra motion och träning på, så jag tror att i princip alla kan hitta någon träningsform som passar dem. Det gäller bara att inte ge upp endast för att lyfta skrot på gymmet eller trampa i lera i löpspåret var något för dig. Sedan tror jag att det i många fall inte riktigt är där skon klämmer heller…

Det är svårt att ändra sina rutiner och vanemönster. Det är ingenting man gör bara genom att knäppa med fingrarna, utan det krävs en hel del effort och viljestyrka a.k.a. motivation (!). Och där kommer att det ska vara roligt in i bilden, för det är ju betydligt lättare att motivera sig till att göra någonting som känns roligt OCH gynnar ens hälsa än att försöka upprätthålla ett beteendemönster som kanske gynnar en fysiskt med inte psykiskt.

Viktiga resultat av träning är just ökat välbefinnande, och det berör både den fysiska- och psykiska aspekten. Vi mår bra psykiskt av att göra sådant som känns roligt, och om vi kan hitta sådant som känns roligt och samtidigt får oss att må bättre fysiskt – ja, då har du helt enkelt hittat hem!

En annan viktig aspekt i artikeln är att det lyfts fram att man måste låta det få ta sin tid. Det finns ingen anledning att stressa fram en bättre hälsa eller dylikt. Ibland går det upp och ibland går det ned. Ibland kör man på hårt och ibland behöver man ta det lugnare. Det är ju livet i ett nötskal, sålunda varför vore det annorlunda när det kommer till träningen? För att det inte är det helt enkelt.

Träning handlar inte bara om att öka ditt välbefinnande idag eller imorgon, utan för hela livet. Då måste vi också idag och imorgon förhålla oss till träningen i enlighet med det.