När bitarna faller på plats

Solution 1 2 or 3 Choice Shows Strategy Options Decisions Or Solving

 

Beslutsångest. En kanske aning udda ämne att lyfta fram på en hälsoblogg. Men det är trots allt ack så relevant när det kommer till välmående.

De vägval vi gör har utan tvekan betydelse för utfallet. Risken med varje viktigt beslut som görs är att man sedan kommer ångra det, annars hade de inte varit så svåra. De svåra valen står oftast mellan flera saker man vill, men ibland behöver man även göra val mellan saker som man inte vill något av.

Beslutsfattandet omfattar en avvägning mellan fördelar och nackdelar, som jag skrivit även i tidigare inlägg. Så vad händer när de upplevs väga lika mycket? Jo, beslutsångest. Ibland önskar man ju att man kunde göra allt, men tyvärr kan vi inte dela på oss (än) så man måste välja.

En annan sak som spelar in är hur mycket värdering en själv lägger i de olika faktorerna. Låt säga att du väljer mellan två jobb, där den enda erbjuder ett mycket mer flexibelt arbete men det andra ger en högre lön. Då handlar det ju enbart om dina egna preferenser. Vad är viktigt för dig? Självklart tillkommer en ytterligare faktor om “hur mycket högre lön?”.

Ja, detta börjar nog bli rätt så komplicerat nu. Vi kan nog sitta och skriva oss galna på listor med plus- och minussidor men man kan inte dra ut på det i all evigheter heller. Framför allt så tar det extremt mycket energi att gå runt och inte veta hur man ska göra.

Mitt tips:

Ta ett beslut. Det som kom först, eller det som känns rätt i stunden. För efter du har tagit det beslutet kommer du veta om det är det andra du egentligen vill.

Då är det ju försent!

Ja, ibland är det för sent att välja det andra, men oftast brukar det finnas någon annan väg till det. Och nu när man äntligen vet vad man vill, kommer man också kämpa för att nå det.

Till slut faller alla bitarna på plats.