Ikväll dricker jag cola – hälsosamt?

God kväll allesammans!

Den här lördagskvällen tillbringar jag tillsammans med en burk Cola Zero och kursens sista laboration.

IMG_4188red

Med detta sagt tänkte jag skriva några rader kring det här med att dricka koffein sent på kvällen.

Koffein är konstaterat ett ämne som stimulerar synapsöverföringen i våra nervceller. Därmed kan det ge en upplevelse av att man blir mer kvicktänkt efter att ha intagit det. Dock blir receptorerna mindre känsliga desto oftare ämnet konsumeras, vilket gör att vi blir mer toleranta och till sist kanske inte märker av någon effekt alls.

Koffein är också ett ämne som försätter kroppen i en form av stresstillstånd, vilket gör att kroppen blir mer vaken; den är uppmärksam på faror. Det är framför allt vår reptilhjärna som aktiveras och gör sig beredd på att fly ett slåss mot vilddjur. Tro det eller ej, men det är därifrån vi får mer energi och ökat fokus – för att kunna överleva naturens hot.

Många artiklar i tidningar runt om i landet tenderar till att desto oftare lyfta fram de positiva hälsoeffekterna av kaffekonsumtion än att faktiskt erkänna det som ett gift. Det är en tillsats som vi dagligen konsumerar i ofantliga mängder för att tvinga kroppen och hjärnan att klara av att prestera på en nivå den egentligen inte har energi till.

I grund och botten bör vi alltid sträva efter att lösa problemet där de uppstått.

Bristfällig energinivå bör till exempelvis lösas med bättre sömn, kost och förändrad livsstil. Men sedan tycker jag även att vi ska vara snälla mot oss själva. Det finns så många ohälsosamma vanor man kan ha, och om jag väljer att i perioder behålla en eller två av dessa i min vardag så är det okej. En kopp kaffe eller burk cola i samband med studier försämrar min fysiska hälsa betydligt mindre än den positiva inverkan den har på min mentala hälsa (och även mina studieresultat).

Det viktigaste är att vi är medvetna om våra val.

WIN_20151128_19_27_43_Pro
Jag väljer att dricka en cola-burk ikväll men är fullt medveten om att det kan komma att påverka mitt nattsömn negativt. Det är ett medvetet val och ikväll tar jag det beslut som gynnar min psykiska hälsa, en annan dag och i en annan situation kanske jag prioriterar annorlunda.