Insändare: Varför förbjuda kanel i skolan?

kanelpa%cc%8agro%cc%88t-1024x769

För några veckor sedan var jag på besök i min hemkommun och fick till förvåning upptäcka att skolan slutat servera kanel till gröten för barnen i förskoleklass. Varför? Jo, anledningen var att livsmedelsverket skulle ha gått ut med att det är giftigt och förbjudit det.

Eftersom socker redan varit förbjudet blev det enda kvarstående alternativet sylt. Geléaktig sylt med garanterat mängder socker – och detta ska då vara det mer hälsosamma alternativet (?!).

Det gjorde lite ont i mig att höra vad vi matar våra barn med i skolan, så jag besökte helt enkelt livsmedelsverket hemsida och läste på om vad de skrev om kanel. Tidigare har jag vetat att kanel i överdrivet stora mängder kan vara toxiskt – absolut – men vad gäller kring lite kanel på gröten? Som befarat finns det ingen som helst hälsorisk med att äta 2/3 tsk kanel om dagen för en 9-åring, och de flesta människor har nog inte mer än så på sin gröt.

Om de nu är rädda för att barnen ska ta för mycket kanel på gröten så kan de väl helt enkelt bestämma att förskolepersonalen tar på det åt dem – inte svårare än så. Varför förbjuda? Kanel är väl 100 ggr nyttigare att ta på än sylt!

..ibland blir man lite mörkrädd över hur man ersätter något man tror är dåligt med någonting man VET är dåligt.

Klicka HÄR för att läsa min insändare.