I’m going to be a GRIT instructor!

Les Mills införde för något år sedan ett träningskoncept GRIT som lanserades i tre olika former: strength, plyo och cardio. För ca ett år sedan provade jag träningsformen för första gången. Jag minns att det första som instruktören sa va i stil med “If you can’t do this right – get out of here!” och pekade mot dörren. Jag visste att jag äntligen hittat ett tillräckligt hardcore träningspass.

Bokstavligt talat innebar detta koncept blod, svett och tårar för mig, men på det mest fantastiska sättet. Träningen var nog det som hjälpte mig mest med att hålla mig på banan trots de motgångar som var i livet under denna period. Det är de mest intensiva passen jag deltagit på och dem har stärkt mig, både fysiskt och psykiskt, mer än något annat.

Jag skulle inte rekommendera vem som helst att ge sig på denna typ av träning. Det finns en anledning till att instruktören uttryckte sig som ovan – kan du inte köra med bra teknik blir skaderisken helt enkelt för hög för att få delta. Självklart går det att modifiera dessa pass till en lägre nivå sålunda att fler personer kan delta på sina villkor. Är det inte bättre att man bara går på ett annat pass med lägre intensitet? GRIT är inte för alla och det ska det heller inte vara.

Så, vart vill jag komma?

I början av denna vinter började jag tänka i banor om att ta steget vidare och själv instruera pass. Självtvivlet fanns dock i bakhuvudet och sedan blev det inte mer med det…

 Tvivel – en vanligt reaktion i vårt jantelag-styrda samhälle.

Nu är det ett nytt år och jag har tagit nya tag. Efter en utvärdering har det nu blivit klart att jag ska bli utbildad gruppträningsinstruktör i Les Mills konceptet GRIT och börja jobba med det senare i vår. Nedan följer ett citat från wikipedia om vad ordet “grit” innebär och det säger nog allt om detta fall.

Grit in psychology is a positive, non-cognitive trait based on

an individual’s passion for a particular long-term goal or end state,

coupled with a powerful motivation to achieve their respective objective.”