I en värld full av möjligheter

8482-opportunity.630w.tn

I en värld full av möjligheter kan det ibland vara svårt att hitta sin väg. Det var nog betydligt lättare förut, när man föddes till att vara en viss typ av person, till att ta efter sina föräldrars yrke, och att sticka ut ur mängden var ej accepterat. Jo, lättare var det att veta vad man skulle göra och vem man skulle vara. Många viktiga beslut var redan tagna åt en, allt man behövde göra var att fullfölja sitt öde.

Roligt var det nog sällan. Men eftersom man inte visste något annat accepterade man det väl också.

Förut såg man sin existens i världen på ett annorlunda sätt än vad de flesta av oss gör idag. Idag är det viktigare att det vi gör är roligt, än att vi följer i någon annans fotspår.

Det är ju fantastiskt egentligen! Det här öppna tänket har ju också bidragit till den utveckling vi ser av idag. Utan öppenhet tror jag att det är svårt att också nå förändring, så visst är det ett enormt privilegium att ha så många möjligheter vi har. Men dessa möjligheter i kombination med tidshetsen tror jag lägger en stor grund för den ökade psykiska ohälsan. Att ha så många olika saker att få erfara, men samtidigt hinna bli klar på så kort tid som möjligt, är en ekvation i obalans.

Vid 18-års ålder hade jag extremt bråttom med att bli färdig utexaminerad civilingenjör inom 5 år. Jag lade rätt höga värderingar i det och såg det som något som skulle göra mig till en bättre person. Nu, fem år senare sitter jag på två halvklara utbildningar, när jag egentligen skulle varit redo att bege mig ut i arbetslivet på “riktigt”. Här är jag idag dock utan ångest. För de erfarenheter jag har samlat på mig under dessa år kommer jag garanterat värdera högre än att blivit klar med min utbildning i tid.

Jag är övertygad om att man i efterhand är mer tacksam över de möjligheter man tagit än att man till punkt och pricka följt den plan man en gång satt ut för en själv. För mig är det i alla fall viktigare att få växa som människa, än att hinna klart med allt inom en snäv tidsram. Herregud, det är så mycket som kan hända i livet om man bara är mottaglig för förändring.

De problem du ser framför dig är säkerligen inte alls så stora som de verkar vara. Allting går att lösa, kanske det inte blir som man tänkt sig, kanske blir det bättre, kanske blir det sämre. Hur ska du veta – om du aldrig provar? 

Jag menar, till nittio kan man nog räkna med att man ska leva i alla fall. Varför ha bråttom? Det viktigaste är att det du gör känns meningsfullt. Slösa inte bort tiden på att göra ingenting för det kommer precis som det låter; ge dig ingenting. Slösa hellre tiden på att göra det gemene man kallar för “misstag”, för det kan du i alla fall lära dig någonting av.

Så, visst hade det ibland varit lätt att ha en enda väg framför sig. Men vem hade utvecklats av det?

167706-John-C-Maxwell-Quote-If-you-embrace-possibility-thinking-your