Hjärtat slår ett extra slag och jag tar ett extra steg

Det börjades i måndags. Kanske var det hiit träningen som triggade igång det? Kanske var det något annat? Typ precis vad som helst.

Först funderade jag om det var inbillning. Jag vet hur något kan förstoras enbart av att man tänker extra mycket på det. Sen beslutade jag mig att hellre tas för en hypokondriker än riskera min hälsa.

Det var ingen inbillning. Men det var heller inget farligt. Jag har fått extra hjärtslag. Kommer ungefär var 8:e-16:e hjärtslag och känns extra tydligt i vila. Supraventrikulära extraslag kallas det och är rätt så vanligt ändå. Obehagligt, men enligt vården helt ofarligt.

Orsakerna kan vara många och de kan vi grubbla vidare på en annan gång. Mitt mål är just nu att göra livsstilsförändringar som kan underlätta att de försvinner och förhindra att göra det värre. Som sagt, återigen, säg vara helt ofarligt, men jag ser detta ändå som en motivering till att skaffa mig lite hälsosammare vanor. Det skadar ju knappast!

tabortläggtill

Som de flesta säkerligen kan se omfattar detta ganska generella hälsorekommendationer. Vissa saker kommer vara väldigt svåra att förändra, och somliga är mer viktiga än andra. T.ex. kaffe och energidrycker kommer vara väldigt jobbigt att vara utan, men jag ser de som väldigt nödvändiga att utesluta under en period eftersom de har uppenbar inverkan på hjärtfrekvens. Läkaren rekommenderade att dricka mycket vätska och att ta resorb dagligen, så det är vad jag får dricka istället.

På jobbet har jag sett till att ersätta den vanliga latten med matcha latte. Matcha är ett pulver från blad som sägs vara väldigt rika på aminosyror och antioxidanter och ha flera gynnsamma hälsoeffekter.

Förutom förändringar i kostväg är (de kanske viktigaste faktorerna) bra sömn och regelbunden motion.

Även om de flesta förändringar är ganska uppenbara för en förbättrad hälsa behövs det ibland en extra knuff för att man ska ta stegen i rätt riktning. Att sluta med kaffe är ingenting jag skulle klarat av annars. Nu tänker jag på hjärtat…