“det magiska livsmedlet”

Ikväll tänkte jag erlägga en hyllning till det vi i svenskan valt att namnge med ordet “ägg”. Personligen skulle jag tycka att det magiska livsmedlet vore en mer passande benämning.

Idag har jag bland annat ätit 6 st ägg i totalen. Bara det täcker mitt dagliga behov av protein,  Vitamin-E, jod, selen, fosfor, järn och mer än hälften av dagsbehovet av flera andra vitaminer och mineraler. Till exempelvis är ägg en väldigt bra källa till D-vitamin, som det i media ofta framhävs råda stor brist av här i Sverige denna årstid. Något som ägg dock inte innehåller är C-vitamin, men det är oerhört lätt att komplettera genom att äta mycket frukt och grönt till vardags.

En annan positiv egenskap med ägg är att det är oerhört lätt att tillaga. Det går att steka, koka, ha i smeten, ha i gröten, ha smoothien eller göra omelett på. Dessutom är det ett förhållandevis billigt livsmedel ur näringssynpunkt!

Så varför inte en äggmacka med gurka till mellanmål? Eller varför inte flera?

Perfekt kokade ägg i min mening.
Perfekt kokade ägg i min mening.