Det är en skam för SATS

Jag skäms nästan lite över att vid ett flertal tillfällen hyllat SATS för deras ätstörningspolicy. Det är inte många gymkedjor runt om i landet som tar ätstörningsproblematiken på allvar. De är endast ute efter att tjäna pengar, istället för att ta ansvar och aktivt arbeta för hälsofrämjande. Destruktiva träningsbeteenden är ett växande problem av idag och vill man göra någonting åt det så går det inte bara att blunda för det.

Det har hänt mig vid upprepande tillfällen att jag sett personer med grav undervikt vistas i gymmet. Jag säger till i receptionen, för jag känner till SATS ätstörningspolicy. Men senast när jag var på gymmet såg jag samma person hetsträna på löpbandet som jag för någon dag sedan uppmärksammat för personalen. Jag gick återigen till receptionen för att poängtera att det är en medlem som har ett destruktivt träningsbeteende och som jag tidigare sagt till om. Receptionsansvarig kontrade mig med att hon visste vem jag syftade till men att hon inte kunde göra så mycket. Enligt henne stänger inte SATS av medlemmar även om de uppvisat tecken på ätstörningar, för “då går de bara till andra gym, du vet sånna dära har ju gymkort på flera ställen och då är det bättre att vi har dom kvar så har vi koll på dom”. SÅNNA DÄRA! HÅLLA KOLL?! Personen i fråga har säkerligen powerwalkat i över en timme och det kan för sjutton inte vara sunt med den kroppen! Oj, vilken koll ni har…

“Sånna dära”. Hur kan man ens säga så? Genom att tillåta en person med ätstörningar och träningstvång utföra ditt dagliga självförgörande på sitt gym är samma sak som att säga att det är okej, vilket jag även förklarade för kvinnan i receptionen. “Tycker du att vi ska stänga av dem eller?”. JA, för sjutton. Ni har en ätstörningspolicy. Följ den!

Efter att ha försökt få kontakt med någon via SATS kundservice och letat som en dåre på gymmet efter en chef att tala med insåg jag att det inte fanns någon där och då som jag kunde tala med. Den andra personen i receptionen stod som en frågetecken och sa “jag vet ingenting om det dära”. Han kände i princip inte ens till SATS ätstörningspolicy.

Det är en skam! Just nu skäms jag över att ha talat så positivt om detta. Det är ju uppenbarligen ingenting som följs, utan endast någonting som ser bra ut på papper.

JA, jag är riktigt upprörd över detta och de kommer inte undan. Hälsosoffan är i farten att väcka liv i denna oerhört viktiga debatt!

Utdrag ur sats ätstörningspolicy.

Som ni själva kan läsa står det här att SATS har rätt att frysa medlemskap om ohälsosamt träningsmönster kvarstår