Choklad – nyttigt eller onyttigt?

När jag talar om vad som är “nyttigt” brukar jag främst beröra två aspekter. Den ena är det som vanligtvis relateras till i diskussioner kring vad som är nyttigt eller inte: den fysiska hälsan. Den andra faktorn är något som rätt så ofta blir undanskymd: den psykiska hälsan.

choklad

Det här är en chokladkaka. Den innehåller kakaomassa, kakaosmör, fettreducerad kakao, socker, emulgeringsmedel och aromer. Maja har läst i tidningar om att det ska vara nyttigt att äta choklad och hon känner att hon blir mycket gladare med att ta några rutor mörk choklad på eftermiddagen. Medan hennes kompis Gunvor blivit avrådd av läkare att äta saker med mycket fett och socker i. Vem av dem har rätt?

Det här är en intressant fråga. Vi kan genom en enkel sökning på google hitta ett flertal artiklar som pekar på att choklad skulle göra oss gott. Artiklar kring chokladens positiva effekt återfinns i bland annat expressen, må-bättrealltommat, aftonbladet och inte minst svenska dagbladet. Med tanke på att så många stora tidningar framhäver choklad som någonting nyttigt kan man väl tänka sig att det bör stämma?.. Men vad kan vi säga om artiklarnas tillförlitlighet? Det är inte direkt vetenskapliga artiklar vi talar om, men visst hänvisar de till en och annan studie. Okej, så låt oss nu säga att det finns en och annan studie som visar på att framför allt mörk choklad kan ge positiva hälsoeffekter – hur många studier finns det inte som visar att socker och mättat fett har en negativ inverkan på hälsan? Jo, betydligt många fler. Vad ska vi då lyssna på?

Värt att observera i detta fall att det är inte chokladkakan i helhet som visats ge positiva effekter på hälsan, utan det är kakaon som återfinns i chokladen.

Är alltså choklad onyttigt att äta?

Det kan man ju tro om man endast ser till den förstnämnda aspekten: den fysiska hälsan. Så enspårig tänker inte jag vara, så skulle det bli alldeles för lätt att ge konkreta svar. Jag ser även det psykiska välmåendet som en viktig faktor i frågan.

Ex 1:  tänker vi på Maja. Hon har både läst och upplevt positiva effekter av att äta choklad. Maja tränar dans tre gånger i veckan och ligger inte i riskzonen för att bli överviktig. Hon äter alltid frukost innan hon åker hemifrån, lunch i skolan och middag tillsammans med familjen på kvällen. Mellan måltiderna brukar hon kunna känna sig trött och hängig, då infinner sig gärna sötsuget och choklad står först på listan. Hon skulle nästan kalla det dagens höjdpunkt när hon beger sig till hemköp på rasten för att köpa sin chokladbit. Ibland blir det en chokladboll med kokos på i cafeterian istället, men oftast brukar hon köpa en mörk chokladkaka, och då räcker den nästan hela veckan.

Ex 2: Sedan har vi Gunvor. Hon har alltid fått höra att hon måste tänka på vikten och vid hennes senaste läkarbesök framkom det att hon riskerar att få diabetes typ-2 om hon inte ändrar kosten och börja motionera mer, framför allt med tanke på att hennes mamma fick diagnosen i tidig ålder. Gunvor är en sådan där riktig godisråtta! Mat är hon inte särskilt intresserad av. Hon äter knappt frukost och petar lite i maten i skolan. Men när hon kommer hem så åker skafferidörren upp och det blir flera vändor mellan där och TV-soffan. Det är hennes höjdpunkt på dagen. Det får henne att må riktigt bra i stunden.

(Observera att detta är två påhittade exempel och avser inte att nedvärdera, peka ut eller kränka någon)

För Maja kanske det är nyttigt att äta några chokladbitar om dagen, men Gunvor har andra förutsättningar. För dem båda verkar det nyttigt för psyket, men kanske inte nyttigt för dem båda rent fysiologiskt sett. Kan vi då ge dem båda samma råd? Kan vi dra en entydig slutsats om choklad är nyttigt eller inte?  Självklart inte! De är två olika personer, med olika levnadsvanor och förutsättningar. Trots att media framhäver ett resultat och forskningar kan peka på en sak så behöver var och en hitta sin egen sanning.

Vad är nyttigt för dig?