Att träna 5 ggr per vecka är för mycket – eller?

Allt för ofta känns det som att fokus hamnar på antalet träningstillfällen när man försöker skapa sig ett hum om hur mycket träning som är lagom. Det är inte mycket som kan sägas genom att veta ett närmare exakt antal träningspass som genomförs per vecka. Vad hände med intensitet och duration? Utan att säga någonting om dessa två faktorer kan det inte bli rätt att tala i enbart termer om pass per vecka. Det är ju som att säga att stillasittande Pia som kör yoga varje dag riskerar att bli övertränad, eller att Staffan som cyklar milen till jobbet varje dag och tränar två tunga styrkepass per vecka rör sig för lite. Alltså tränar Pia fem gånger mer än Staffan varje vecka – vad drar ni för slutsatser utifrån det?

Antalet träningspass är uppenbarligen inte en rättvis måttstock vid jämförelse av eller råd gällande personers träningsvanor. Ändå hör man personer säga saker som “Jag går till gymmet varje dag” med responsen “Oj, då måste du vara jätte stark”, eller “OJ, blir du inte övertränad av det?”. Vi alla förstår nog ändå att bara för att man går till gymmet varje dag behöver det inte innebära att man varken bli stark eller löper risk för att bli övertränad.

Ett annat exempel är om vi har två personer där vardera säger sig springa fem dagar i veckan. Vad vet vi om tiden? Låt säga att båda springer i 20 min. Är detta nu jämförbart? Vad vet vi om intensiteten? Det är ju betydligt stor skillnad på att lunka sig fram i 20 min och köra tuff intervallträning. Den som “lunkat” sig fram behöver förmodligen mindre återhämtning än det som kört tuffa intervaller. Låt nu även säga att den ena personen avslutar med 30 min styrketräning medan den andra hoppar direkt in i duschen efteråt. Båda säger sig fortfarande träna fem dagar i veckan – ger det en rättvis bild av dennes träningsvanor?

Vid detta lag kan vi nog vara överens om att det är ett lätt sätt att döma någons träningsvanor men fullständigt missvisande. Av någon anledning dyker detta fenomen, trots allt, upp på flera håll och kanter i vardagen. Men ett träningspass kan vara allt ifrån lättare rehabträning till högintensiv intervallträning, dvs. skilja sig ganska mycket när det kommer intensitet och duration. Tänk då hur mycket 4,5, eller 6 pass per vecka kan skilja sig… och hur fel det kan bli att döma någon utifrån antalet träningspass.

OBS: Slängde ihop en undersökning för er läsare för skojs skull här. Delta gärna, det är endast några få flervalsfrågor.