Äta, sova, träna

Det finns tre saker som lägger grunden för ett glatt humör hos mig:

1. Mat

Det är inte helt ovanligt att personer upplevs vara extra känslosamma när de är hungriga. För att återkoppla till föregående inlägg är det i alla fall viktigt för mig att äta med jämna mellanrum. Om det inte är blodsockret som sjunker, så är det garanterat något annat som gör mig grinigare, mer lättretad och försämrar koncentrationsförmågan avsevärt.

2. Sömn

En del hävdar att de endast behöver sova några få timmar per natt och ändå klara sig genom vardagen utan större bekymmer. Vilken tur för dem i sådana fall! Själv behöver jag runt 8 h sömn per natt och 9-10 h om jag sovit dåligt innan. En eller två nätter med för lite sömn brukar de flesta kunna hantera. Det brukar heller inte vara något problem att ta igen med en extra vilotimme på eftermiddagen eller en extra lång nattsömn dagen därpå. Men blir det värre än så, och framför allt blir sömnkvaliteten avsevärt försämrad p.g.a. återkommande uppvaknande under småtimmarna eller dålig sovmiljö, då kommer både kroppen och hjärnan att befinna sig i protest under dagens gång.

3. Träning/motion

Min kropp behöver få röra på sig. Det är inte bara för att den ska må bra fysiskt utan för att träning även påverkar oss psykiskt. Det ger mig ökad koncentrationsförmåga, bättre självförtroende och självkänsla, minskad stress etc. Framför allt påverkar träning och vardaglig motion humöret mycket mer än vi tillsynes tror.

Dessa kallar jag mina grundpelare för en dagligt välmående. Observera även att om en utav dessa inte fungerar tenderar den till att i sin tur även drabba de andra. T.ex. är jag hungrig sover jag sämre, sover jag sämre och/eller får inte i mig bra med mat orkar jag inte träna, och utan sömn respektive träning kommer inte kosten fungera optimalt heller. Alltså, dessa tre utgör grunden för mitt välbefinnande och jag tror att många tenderar till att underskatta dess egentliga inverkan på humöret. 

eat-sleep-workout

Jag hoppas att jag kanske kan ge denna bild en annan betydelse än det troligen varit avsedd till. En vanligt slogan i fitnessforum är

eat, sleep, train and repeat

Jag tänker mig att den formuleringen får det att framstå som att det är det enda livet handlar om, medan jag snarare ser mat, sömn och träning som tre nödvändigheter för att kunna ta sig ann det som egentligen spelar roll i livet.