1600 timmar per år – gör det du älskar!

En vanlig arbetsvecka är 40 h. Det motsvarar 8 timmars arbete fem dagar i veckan. En femårig högskoleutbildning är på 300 hp, vilket då skulle motsvara 8 timmars studier i snitt om dagen. En termin omfattar 30 hp, vilket innebär att man beräknas ta 1,5 hp/vecka vid heltidsstudier. Sålunda beräknas 1,5 hp till 40 studietimmar. Per år blir det 1600 h med skolarbete. Det blir totalt nästan 30 % av vår vakna tid (inklusive jul- och sommarledighet).

För vissa kanske det låter lite, men lägg då till att många även arbetar extra och/eller på lov, samt alla vardagssysslor och övriga nödvändigheter i vardagen så blir det ta mig fasen inte mycket tid över. Och de som har heltidsarbete får ännu mindre tid över till annat.

Låt då anta att minst en tredje del av vårt liv går åt till att studera eller arbeta från den dagen vi börjar förskoleklass fram till pension. EN TREDJEDEL! Förstår ni hur mycket det är egentligen?  Tänk hur många andra saker man även ska hinna med.

Jag har tänkt en hel del kring detta under de senaste åren. Utbildning och arbete är en sådan pass dominerande aspekt i våra liv att det på något sätt bara måste vara hjärtslitande att tillägna det med någonting som upplevs sakna mening.

Vuxna säger till barnen “tänk på din framtid”, “satsa på skolan”, “se till att få bra betyg så du kan läsa vidare”, “välj någon utbildning så du kan få jobb”, “se till att tjäna bra”… the list goes on.

  • Ja, det är klart att det är bra att tänka på sin framtid, men inte på bekostnad av att vi glömmer leva i nuet.
  • Ja, skola och utbildning är viktigt, men betygen säger inte allt.
  • Ja, det är klart att en god ekonomi är att föredra, men “bra lön” är relativt.

Det är inte ovanligt att unga vuxna bränner ut sig i jakten på det “perfekta” jobbet. Anledningen bottnar i att vi ända från barns ben blivit uppfostrade med att beteckningen “bra jobb” innebär högt status och överflödig inkomst. Och på vägen dit ska vi även uppnå “bra betyg” som inte heller förknippas med ett godkänt utan det ska vara A:n rakt igenom. Det räcker inte med att vara bäst på det man intresserar sig mest för, utan nu ska vi dessutom se till att vara bäst på allt annat. Fick vi någonsin höra att vi bara är människa?

Det är 40 timmar i veckan vi i snitt förväntas ägna åt studier eller arbete. Vad vill vi ägna denna 1/3 del av vårt liv med att göra? Jaga status och pengar, eller känna mening och tillfredsställelse i det vi gör? Visst, känner du tillfredsställelse med att ägna all din tid och fritid åt att få den där titeln och åttasiffriga talet på kontot så är det fritt fram att göra det. Men känner du inte att det finns någon mening med det du gör – vad fan håller du på med det för? Det är 40 timmar per vecka. Gör det du brinner för och oavsett hur marknaden ser ut så kommer du förr eller senare till att lyckas, bara du har intresse, drivkraft och rätt kompetens.

I många fall handlar det mer sällan om att veta vad man vill göra, och snarare om att faktiskt våga göra det. Vi lever i möjligheternas tid, vi har fler val än någonsin så ta vara på dem!

antagningvt16

Tidigare under terminen slog jag fast vid saken och till våren kommer jag påbörja min kandidatexamen inom hälsopedagogik. Jag är trött på att vela, så nu tar jag och provar!
..det här blir bara början! 😉